Prečo je Manuka med tak výnimočný

ÚVOD O MANUKE

Jedinečné vlastnosti Manuka medu.


Thomas Henle profesor

O mede a jeho antibakteriálnych účinkoch sa vie už od staroveku. Najdôležitejšia vlastnosť medu je jeho osmotický účinok vytvára totižto nepriaznivé prostredie pre baktérie, keďže vstrebáva vodu - preto v mede žiadne baktérie “neprežijú. Ďalší zázračný prvok medu je Glukózooxidáza, ktorú produkuje hypofaryngeálna žľaza včiel, ktorá katalyzuje premenu glukózy, vody a kyslíka na kyselinu glukuronovú a na peroxid vodíka, začo vďačíme antibakteriálnym účinkom.

 

Prvý krát sa manuka med skúmal na Novom Zélande a ako prvý opísal neperoxidovú aktivitu manuka medu profesor Peter Molan, ktorého meno sa v spojení s Manuka medom spája veľmi často. Vďaka tejto neperoxidovej aktivite medu sa mnohé baktérie zničia, napríklad Zlatý stafylokok (odborne Staphylococcus aureus).

 

Postupne sa manuka med stal viac a viac populárnym a skúmať sa začal aj mimo Nového Zélandu. Veľmi významný bol i výskum v Drážďanoch, v Nemecku. Vo výskume sa testovalo obrovské množstvo potravín rôznych medov, medzi nimi bola aj vzorka Manuka medu. Výskum sa pôvodne zaoberal reakciami prebiehajúcimi v potravinách počas ich skladovania a spracovania, úplnou náhodou sa nakoniec stal jedným z najvýznamnejších výskumov Manuka medu. Pri tomto výskume bola objavená skutočne zázračná zložka manuka medu metylglyoxal (MGO). Žiaden iný med takúto zložku neobsahoval, zamerali sa preto v ďalšom výskume na antibakteriálne účinky tejto látky. Zistilo sa, že práve táto zlúčenina je zodpovedná za neperoxidovú, antibakteriálnu aktivitu Manuka medu. Metyglyoxal účinne bojuje proti baktériám, no ako to v skutočnosti funguje sa doteraz neodhalilo. Predpokladá sa, že reaguje s proteínmi v bakteriálnej bunkovej membráne a tá, sa tak stáva priepustnou, čo ovplyvňuje celkový energetický metabolizmus.

 

Najdôležitejšie je, že sa všetky výskumy zhodli v tom, že za antibakteriálne vlastnosti Manuka medu je zodpovedný metylglyoxal (MGO) a bez neho sa tieto účinky neprejavia. MGO síce robí manuka med extra výnimočným, no metylglyoxal sa vyskytuje aj v iných potravinách -  v kôrke chleba alebo aj v káve. V týchto potravinách je však jeho množstvo zanedbateľné a preto sa jeho „zázračné“ účinky neprejavia. Pri skúmaní manuka medu sa kladie dôraz na dve jeho zložky, zlúčeniny : MGO metylglyoxal a DHA dihydroxyacetón. DHA sa identifikovala ako prekurzor MGO, nachádza sa totiž už v nektári a počas skladovania sa prenáša do MGO. Analýza medu je však náročný proces, nakoľko sa ešte stále neidentifikovali všetky zlúčeniny, ktoré sú nevyhnutné pre určovanie kvality, pôvodu medu a zmien dejúcich sa pri jeho skladovaní.

 

Manuka med je potravina, nie liek – to sa snažíme vždy prízvukovať. Med nám už pri rôznych zdravotných ťažkostiach pomohol a riadime sa heslom „lieky ma nebavia“ no s vedomím, že antibakteriálny účinok antibiotík ako je napríklad penicilín je 100-krát vyššia ako je antibakteriálny účinok manuka medu.

 

Avšak, Manuka med s obsahom MGO je nepochybne užitočný pre liečbu alebo dodatočnú podporu v boji proti infekciám. Osvedčil sa napríklad pri liečbe nozokomiálnych „nemocničných“ baktérií - Meticilín rezistentného zlatého stafylokoka. Okrem hojenia rán niektoré štúdie uvádzajú, že Manuka med je veľmi účinný v boji proti Helikobakterovi pylori, baktérií nachádzajúcej sa v žalúdku, ktorá podnecuje vznik duodenálnych vredov a podieľa sa na vzniku rakoviny žalúdka. H. pylori sa len veľmi ťažko lieči pomocou antibiotík, ale MGO vykazuje sľubné výsledky, pretože vyniká vysokou stabilnosťou v kyslom prostredí (ako je napríklad v žalúdku).

 

Metylglyoxal obsiahnutý v Manuka mede nemôže plne nahradiť syntetické antibiotiká, ale môže slúžiť ako prírodný liek pri optimálnom spôsobe použitia.

 

Med a hojenie rán

 

Med bol už v starovekom Egypte veľmi „populárny“ a používal sa na liečivé účely. Egypťania ho používali na hojenie rán a podobným spôsobom sa med využíva aj v súčasnosti jeho zapracovaním do moderných, absorpčných obväzových materiálov, ktoré umožňujú vylučovanie sa do rany.

 

Osmotická aktivita medu udržiava vlhké prostredie, ktoré je potrebné pre rast nového tkaniva, jeho antibakteriálne účinky bránia rastu baktérií a vďaka protizápalovým účinkom sa môže rana hojiť bez vytváraniu sa nadmerne zjazveného tkaniva.

 

Med je veľmi účinný pri baktériách, ktoré nereagujú na bežné antibiotiká, najčastejšie sú to druhy infekcií Staphylococcus aureus a jeho rezistentné kmene napr. MRSA.  Protizápalová aktivita medu je podmienená jeho inhibičným účinkom na fagocytózy – proces imunitnej reakcie bielych krviniek, ktoré pohlcujú baktérie a odumreté bunky a tým ich ničia. Zložky medu sú schopné stimulovať aktivitu plazmínu- enzýmu, ktorý štiepi fibrínové zrazeniny zadržiavajúce hnis v rane, ale neskracuje kolagénové vlákna, ktoré tvoria nevyhnutnú oporu pri tvorbe nových buniek tkaniva v procese hojenia rán.

 

Označenie Manuka medu

 

Manuka med sa v súčasnosti označuje hodnotou MGO, čiže koncentráciou metylglyoxalu v mg/kg, ktorá sa zisťuje reprodukovateľnou chromatografiou. MGO rovnako predstavuje ochrannú známku, môžete si byť istí, že kupujete kvalitný med, ktorý pochádza z Nového Zélandu.

  • Antibakteriálne vlastnosti väčšiny druhov medu spočívajú v osmóze a aktivite enzýmu glukózooxidázy. Manuka med má hojivé účinky a je odolný voči infekciám, napr. Staphylococcus aureus, Meticilín-rezistentné kmene alebo kmene MRSA.
  • Metylglyoxal v mede sa objavuje v koncentráciách až 800mg/kg.
  • Unikátne antibakteriálne vlastnosti Manuka medu spočívajú v obsahu metylglyoxalu.
  • Niektoré potraviny, ako je napríklad káva alebo kôrky chleba, môžu tiež obsahovať metylglyoxalu.
Kontakt Info Predajne


0907 210 280


pondelok - piatok 

8:00 - 17:00


Alebo použite

Kontaktný formulár

Kontakt

Ako nakupovať

Doprava a platba

Vernostný program

Obchodné podmienky

Mapa stránky

Zoznam predajní

 

 

Distribúcia:

Manuka Health môže

vyčarovať úsmev

aj vašim zákazníkom

Copyright 2012 - 2017 © Certifikovaný Manuka MGO™ med z Nového Zélandu