História

Historické míľniky pri objavovaní Manuka medu

1980

Objav špeciálnych kvalít (stability a aktivity) určitých druhov Manuka medu z Nového Zélandu. Nie všetky Manuka vykazovali antibakteriálne účinky.

Antibakteriálne vlastnosti sa merali neperoxidovou aktivitou (NPA).

Unique Manuka Factor (UMF)  (Unikátny Manuka faktor) sa definuje jeho neperoxidovou aktivitou.

 
2006 - 2009

2006 - Objavenie metylglyoxalu (MGO) prof. Henle (Drážďany) a prof. Molan (Waikato) ako zlúčeniny zodpovednej za antibakteriálnu / NPA aktivitu. 

2008 Ministerstvo primárneho priemyslu Nového Zélandu (MPI) akceptuje kategorizovanie Manuka medu podľa hladiny obsiahnutého metylglyoxalu. Manuka Health spúšťa ratingový systém MGO. "Unikátny Manuka faktor " (UMF) sa predefinoval na koreláciu MGO (DHA látka z ktorej sa MGO v mede prirodzene vytvára + leptosperín)

 

Vedecké podklady

 

 

(2006) pub. január 2008 - Molekulárny výskum výživnosti potravín

Thomas Henlehttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18210383

"To jasne dokazuje, že výrazná antibakteriálna aktivita novozélandského Manuka medu priamo pochádza z MGO."

Prof. Henle, TU Drážďany, Nemecko


 

  

december 2007 - Výskum sacharidov

Peter Molanhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18194804

"... izolovali sme zlomkovú časť Manuka medu z Nového Zélandu, následkom čoho vznikla neperoxidová antibakteriálna aktivita. Izolovaná zlúčenina sa volala metylglyoxal."

Manley-Harris (Peter Molan) Uni. Waikato, NZ

 

 

 

  

2014

V roku 2014 Ministerstvo primárneho priemyslu NZ (MPI) zaviedlo prísne požiadavky na označovanie Manuka medu vyvážaného z NZ. Manuka med fľaškovaný na území NZ nemsie mať uvedené výhody či označenie aktivity / antibakteriálnosti

Obmedzenia tvrdení o Manuka mede vyvážaného z NZ:

-Žiadne terapeutické tvrdenia alebo výhody

-Žiadne označenie aktivity (žiadna peroxidová aktivita, NPA, účinnosť) ani antibakteriálne vlastnosti.

 
2017

MPI vedeckou definíciou chráni pôvod Manuka medu z NZ.

Samostatný test na overenie pôvodu Manuka medu bude dokončený v roku 2018. 5-6 markerov (zlúčenín) nachádzajúcich sa  v algoritme bude zaručovať originálnosť Manuka medu z NZ  kategorizovaného podľa sily / účinnosti.

 

 

Pochopenie vzniku medu – nektár > med vs. peľ

Manuka med vyrábajú novozélandské včely (povodne privezené z Európy v 19. storočí) z nektáru kvetov Manuka. Tento med obsahuje jedinečné prírodné zložky, ktoré ho odlišujú od iných druhov medov.

3 charakteristiky pre autentický Manuka med z Nového Zélandu:

  • Pôvod
  • Kvalita
  • Akosť (obsah MGO)

Manuka kvet - favicon

VČELY ZBIERAJÚ DVA

ZDROJE POTRAVY: NEKTÁR A PEĽ

 

Nektár je „sladká šťava", ktorá sa zhromažďuje zo stredu malých kvetov.

 

Včely odsávajú nektár z kvetu, uložia si ho do svojho „medového žalúdka", do medného vačku, v ktorom nosia nektár a spracovávajú med.

Včela - favikon

 

 Včelí úľ - favikon

 

NEKTÁR SA MENÍ NA MED

 

Po návrate do úľa sa nektár postupne mení na med. Enzýmy v žalúdku včiel napomáhajú tejto premene.

Nektár, ktorý do úľa prinesú lietavky, včely spracujú do jeho konečnej podoby. Ukladajú ho do plastov. Včely krídlami ovievajú nektár, aby znížili obsah vody v zmesi.

Po dokončení premeny nektáru na med sa plast zapečatí včelím voskom.

 

 

Včela - favikon

 

PEĽ - ĎALŠÍ ZDROJ POTRAVY

 

Včelí peľ je produkt, ktorý zhromažďujú včely robotnice z kvetov hlavne opeľovaných rastlín.

Peľové obnôžky včely prenášajú do úľa na zadnom páre nožičiek. Po návrate do úľa peľové granuly zmiešavajú s medom, aby sa premenili na potravu a potom ich uskladnia do plástov.

Peľ je pre včely hodnotným zdrojom bielkovín, vitamínov  a minerálov.

 

 

Ako rozpoznať kvalitný novozélandský Manuka med?

Quality
  • Dohliada sa na procesy dodávateľských reťazcov od včelárstva až po fľaškovanie?
  • Kontroluje značka (spoločnosť) teplotu medu počas spracovania?
  • Má značka prísne protokoly na testovanie kvality, programy na sledovanie šarží?
  • Značí sa hladina metylglyoxalu na výrobkoch danej značky?
  • Je značka 100% novozélandského pôvodu? ... je med zalievaný do nádob na Novom Zélande?
  • Je táto značka trvale udržateľná a vykazuje najlepšiu starostlivosť o včely?
Stupen

MGO

Metylglyoxal (MGO) a dihydroxyacetón (DHA) sú zlúčeniny určujúce stupeň (kategórie) Manuka medu – používajú ju tri najväčšie novozélandské spoločnosti na výrobu Manuka medu; pre spotrebiteľov slúži ako základný parameter pre výber hodnotného medu. Podľa tohto parametru sa hodnotí Manuka med pri obchodovaní (kategorizácia hodnoty)

vs. PEĽ

Peľová analýza - determinant kvetinového pôvodu.

vs. NPA

Peroxidová aktivita (alebo neperoxidová aktivita NPA) bola zakázaná v nariadení o vývoze z Nového Zélandu v roku 2014 vládou NZ MPI * Manuka med fľaškovaný v NZ nebude obsahovať popis výhod ani označenie aktivity / antibakteriálnych kvalít.

  • Je váš Manuka med originálny novozélandský Manuka med?
  • Je fľaškovaný na Novom Zélande? (hromadne dodaný do zámoria a je možné, že sa fľaškoval či zmiešal?)
  • Spĺňa usmernenia pre export Manuka medu z NZ ? (čo je nepravdepodobné, pokiaľ nebol balený v NZ)
Povod1

Zaručenie pravosti, účinnosti a kvality

MGO - Metyglyoxal je hlavnou zlúčeninou pre určenie účinnosti, kategórie a hodnotenia aj pri UMF označovaní

  • Hladiny metylglyoxalu (MGO) sa v Manuka mede veľmi líšia, vedecký výskum potvrdzuje, že čím je vyššia úroveň MGO, tým vyššia je špeciálna aktivita medu.
  • Manuka Health New Zealand je členom asociácie UMF aj napriek tomu, že označenie UMF na našich medoch nenájdete.

Manuka Health pri všetkých svojich medoch vykonáva 13 TESTOV zaručujúcich to, že za svoje peniaze dostanete kvalitný Manuka med spĺňajúci najvyššie štandardy.

 

- Farba
- Obsah vlhkosti
- Počet aeróbnych platní

- Číslo diastázy

- Celková koliformita

- Hydroxymetylfurfural (HMF)

- Tutín

- Escherichia coli

- Kvások

 

- Pleseň

- Staphylococcus Aureus

- Vodivosť

- % C4 cukrov

 
 

Koverzná tabuľka MGO vs. UMF



MGO vs. UMF tabuľka