Ako viete, čo kupujete?
Kto by dobrovoľne chcel konzumovať falošný med? Poznajte pravdu o svojom mede.
Aj my sme videli v obchodoch lacnejší Manuka med... V Anglicku ho dokonca predáva jedna veľká obchodná sieť dobre známa aj u nás. Za smiešne nízku sumu. No tie označenia na mede nám len potvrdzujú, že, bohužiaľ, aj Manuka med patrí k falšovaným potravinám, pretože ide o prírodný produkt s limitovanou produkciou.
V roku 2013 bolo štatisticky preukázané, že každoročný zber Manuka medu na Novom Zélande prestavuje 1 700 ton, no globálna spotreba sa odhaduje na 10 000 ton Manuka medu.
Akými kľúčovými testami by mal prejsť Manuka med predtým než si ho kúpite, aby mal zaručenú kvalitu?
MGO - Metylglyoxal
je hlavnou chemickou zlúčeninou zodpovednou za jedinečný antibakteriálny účinok Manuka medu. Bežné medy MGO neobsahujú alebo obsahujú vo veľmi nízkom množstve. Čím vyššia hodnota tejto látky sa v mede nachádza, tým sú jeho vlastnosti silnejšie. V skratke – bez obsahu MGO látky v mede, nejde o Manuka med, preto toto označenie hľadajte na obale. Koncentrácia 100mg/kg MGO v mede je hranica, pri ktorej boli preukázané výnimočné vlastnosti Manuka medu.
DHA - Dihydroxyacetón
ide o látku, ktorá sa nachádza v nektári kvetu Manuka a ktorá sa časom prirodzeným chemickým procesom prebiehajúcim v mede zmení na MGO. Z toho vyplýva, že vyššia úroveň DHA v nektári má za následok vyššiu úroveň MGO v mede. Koncentrácia DHA v nektári sa líši vzhľadom na jednotlivé stromy.
Proces úplnej transformácie DHA na MGO trvá 3 až 4 roky. Samotný proces prebieha za podmienky stálej teploty medu udržiavanej približne na 22°C. Mnohí včelári uprednostňujú predaj medu 12 až 18 mesiacov po jeho získaní. Proces konverzie DHA na MGO sa dá urýchliť vystavením medu vyšším teplotám. Včelári môžu čeliť pokušeniu zohriať med, zvýšiť tak množstvo MGO a umelo navýšiť cenu Manuka medu, no v prípade prekročenia rizikovej hranice 30 °C sa v mede vytvorí HMF zlúčenina.
HMF - Hydroxymetylfurfural
ide o nežiadúcu látku v mede, ktorá sa v čerstvo vytočenom mede takmer nenachádza. Zvyšuje sa vplyvom teploty a času. Kódexový európsky štandard odporúča maximálny limit 40 mg/kg HMF v mede. Vďaka množstvu tejto látky sa dá určiť či Manuka med získal vysokú hladinu MGO zohrievaním alebo nie. Zohrievaním medu nad stanovenú teplotu sa navyše ničia biologicky hodnotné látky v ňom.
Naše Manuka medy prešli všetkými vyššie spomenutými testami za účelom zaistenia zodpovedajúcej kvality, takže si môžete byť istí, že máte doma to najlepšie z Nového Zélandu.
Ktorý z ponuky je váš favorit?
Späť na zoznam článkov